Objavljeno: 28. 02. 2019 - 1:55 / Pregledano 657 puta.
Svečanost Dan sporta Ličko-senjske županije

U petak 22. veljače 2019.g. organizirana je svečanost povodom proglašenja najboljih sportskih rezultata Ličko-senjske županije za 2018. godinu, pod nazivom DAN SPORTA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE. Dodjeli su nazočili pomoćnik Glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora za lokalni sport Siniša Krajač, župan Ličko-senjski dr. Darko Milinović, dogradonačelnik grada Gospića Ivica Tomljenović, te brojni drugi gosti i sportaši.

Za 2019. godinu dodjeljene su sljedeće nagrade:

Najbolji sportaš - Luka Požega, član Kuglačkog kluba Plitvice

 • Na svjetskom prvenstvu 2017. godine u Dettenheimu je osvojio treće mjesto ekipno U18 (kao kapetan reprezentacije Hrvatske), te svjetski naslov u disciplini tandem s Mihaelom Grivičićem. Uz sve to, osvojio je i brojne medalje s državnih prvenstava u različitim disciplinama.

Najbolja sportašica - Lina Strilić, članica ŽKK Gospić

2017. godine Lina je proglašena za najveću nadu u sportu, u Gradu i LS županiji. Danas Lina igra u ŽKK Gospić i kapetan je kadetkinja ŽKK Gospić. Igra kadetsku ligu gdje je vodeća igračica po broju odigranih minuta po utakmici i pozvana je na pripreme kadetske reprezentacije Hrvatske.

Najbolji muški sportski klub - Malonogometni klub Otočac

 • Kao rezultat dobrog i uspješnog rada MNK Otočac je bio u Otočcu domaćin kampu mladeži HNS-a, a odigrali su i prijateljsku utakmicu sa malonogometnom reprezentacijom Hrvatske. Organizatori su uspješnog turnira „Mario Cvitković Maka“ koji se održava već 11 godina.

Najbolji ženski sportski klub - Ženski kuglački klub Plitvice

 • U 2018. godini klub je ostvario brojne vrhunske rezultate od kojih treba spomenuti 2. mjesto u 2. Hrvatskoj kuglačkoj ligi zapada; 1. mjesto u Kupu regije zapad; 2. mjesto u tandemu na Prvenstvu Hrvatske te 5. mjesto u parovima na Prvenstvu Hrvatske. Jedini ženski kuglački klub u Lsž koji se natječe u natjecanjima HKS, te tako i jedini predstavnik Županije u ženskom kuglanju.

Najbolji sportaš do 18. godina starosti - Ivan Barbić, član RK Senj

 • Redoviti je član selekcije rukometaša regije zapad, a dokaz njegove kakvoće je poziv u mlađu kadetsku reprezentaciju. Dobitnik je mnogih pojedinačnih i klupskih priznanja na različitim turnirima. Standardni je igrač seniorske ekipe u 2. HRL - zapad s osvojenim 2. mjestom,najbolji je strijelac završnice prvenstva Hrvatske za mlađe kadete te kadetski rukometni reprezentativac Hrvatske.

Najbolja sportašica do 18. godina starosti - Mihaela Bolješić, članica taekwondo kluba Gacka, Otočac

 • rođena 25.5.2001.g. i ima crni pojas 2. Dan. Taekwondoom se bavi već 9 godina, a do 2018.g. najveći uspjeh je brončana medalja s Prvenstva Hrvatske za juniore. u 2018. godini Mihaela je osvojila čak četiri (4) prva mjesta na turnirima u Republici Hrvatskoj, te 3. mjesto na Prvenstvu Hrvatske za seniore do 21.g.

Najbolji trener Ličko-senjske županije za 2018. godinu - Hrvoje Devčić, trener Kuglačkog kluba Velebit

 • Hrvoje se počeo baviti kuglanjem 1988.g., te je sa 14 godina postao član Kuglačkog kluba Vatrogasac iz Otočca.Najveći uspjeh je ostvaren 2012.g. kad je klub bio finalist kupa RH te je sudjelovao u NBC kupu koji se održavao u Njemačkoj gdje je sa klubom kao trener osvojio 9. mjesto. Od 2007.g. postoji i KK Velebit II, gdje je kao trener druge ekipe sudjelovao u ostvarenju uspjeha krenuvši od 5. do 2. Hrvatske kuglačke lige.Od 2010.g. KK Velebit je član 1. Hrvatske kuglačke lige.

Perspektivni sportaš - Antonijo Rupčić, član Hrvačkog kluba "Gospić"

 • Proteklih godina ostvarivao je vrlo dobre rezultate, ali 2018. je njegova najuspješnija godina. Od 18 turnira na kojima je nastupio, samo jednom se kući vratio bez medalje, osvojivši tako 7 zlatnih, 5 srebrnih i 5 brončanih medalja. Postao je viceprvak Hrvatske u uzrastu mlađih dječaka dok je u uzrastu starijih dječaka osvojio 3. mjesto. Na međunarodnom turniru Zlatni Pijetao u Koprivnici osvojio je 1. mjesto, te je proglašen najatraktivnijim hrvačem turnira, dok je u mađarskom Sigetvaru osvojio 1. mjesto pobijedivši aktualnog prvaka i viceprvaka Mađarske u uzrastu mlađih dječaka.

Perspektivna sportašica - Ana Vrban, članica ŽKK Gospić

 • rođena 2005.g. u Gospiću gdje pohađa 7. razred OŠ Gospić. Od svoje 9. godine trenira u školi košarke, prisustvovala je kadetskoj reprezentaciji selekciji regije zapad koja obuhvaća Primorsko-goransku županiju. U 2018.godini sudjeluje u WABA regionalnoj ligi zapad, te u kadetskoj reprezentaciji, selekcija regije zapad.

Najbolja muška perspektivna sportska ekipa u mlađim uzrastima - Košarkaški klub Otočac - U12 DJEČACI

 • u sezoni 2017./2018. u natjecanju mini košarka U11 su se kvalificirali u četvrtfinale Prvenstva RH regije centar gdje su ispali od ekipe KK Cedevita - ukupnog pobjednika PH za mini košarku U11. U sezoni 2018./2019. - u ligi dječaka U12 na dan 31.12.2018. imaju omjer 4:0 i zauzimaju prvo mjesto nakon jesenskog djela
 •  

Najbolja ženska perspektivna sportska ekipa i mlađim uzrastima - Ženski košarkaški klub Gospić - kadetkinje

 • natječu se u kadetskoj ligi zapad - na prvom mjestu ljestvice. Natječu se u WABA regionalnoj kadetskoj ligi skupina A, gdje su od 6 odigranih utakmica ostvarile 3 pobjede i 3 poraza u prvom djelu. Na 4. su mjestu između 8 ekipa (Gospić, Ilirija, Ježica, Lovcen, Vodice, Banovići, Konjic i Tešanj). Ostvareni rezultati u 2018. godini su 1. mjesto kadetske lige zapad i 4. mjesto na ljestvici grupa A, regionalne WABA lige. Cilj je plasman na poluzavršnicu kadetskog prvenstva Hrvatske.

Nagradu za životno djelo u sportu u 2019. godini Zajednica sportova Ličko-senjske županije dodjeljuje osobama koje su sport Županije zadužile kroz tri discipline: taekwondo, rukomet i nogomet. Tako nagradu za životno djelo u sportu dobivaju:

 • Tomislav Dujmović je rođen 1956.g. u Otočcu, živi u Senju. Završio je kineziološki fakultet u Zagrebu. Radi kao učitelj u osnovnoj školi u Brinju. Za NK Otočac je nastupao od 1970. do 1974.g. kada prelazi u NK Nehaj. Upisuje kineziološki fakultet i započinje treniranje taekwondoa u TKD "Centar" u Zagrebu. 1979.g. u Otočcu polaže majstorski pojas 1. DAN, što je i prva prezentacija taekwondo sporta na području Ličko-senjske županije. Preseljenjem u Senj 1994.g. osniva TK Senj čiji je prvi trener i danas. Pod njegovim vodstvom natjecatelji TK Senj su ostvarili 13 naslova državnih prvaka, 19 naslova doprvaka i 22 treća mjesta na državnim prvenstvima. Najveći uspjeh pod njegovim vodstvom je osvajanje titule europske juniorske prvakinje, svjetske juniorske doprvakinje i osvajanje 3. mjesta na seniorskom prvenstvu Europe. Uz rad s natjecateljima u svojoj trenerskoj karijeri, odgojio je niz mladih trenera. Od 2018.g. dobitnik je srebrne plakete Hrvatskog taekwondo saveza za 44 godine kontinuiranog rada u taekwondo sportu.
 • Milan Radaković je dugogodišnji član RK Gospić. Rođen je 1950.g. Jedan je od najzaslužnijih što je rukomet u Gospiću započeo, a samim time što i rukomet dalje postoji. Bio je jedan od 10 osnivača RK Gospić, te je zadužio sve ljude koji su 35 godina sudjelovali u radu rukometa, ali i bili dio cijelog sportskog života Gospića. Milan, od milja zvan "Radak", bio je dugogodišnji igrač koji je još kao srednjoškolac 1968. godine nastupio na utakmici u Gospiću, 4. po redu tradicionalni susret Gospićana i Šibenčana gdje je Milan ugradio u pobjedu Gospića 2 pogotka. Nakon dugogodišnje igračke karijere u kojoj je s klubom proživio gotovo sve uspone i padove u njegovoj povijesti, u klubu je nastavio djelovati u svojstvu člana Nadzornog odbora. Milan je u pravom smislu legenda rukometa u Gospiću i legitimni kandidat za dobivanje nagrade za životno djelo u sportu.
 • Petar Frković rođen je 1948. godine u Podoštri kraj Gospića. Svoje prve nogometne korake napravio je u svome rodnom mjestu sa tadašnjom ekipom iz sela, koja se zvala Jugal. Kako su bili zaluđeni nogometom, Petar svoju karijeru nastavlja u Nogometnom klubu Žabica, gdje je igrao sve do odlaska u vojsku. Nakon vojske prelazi u Nogometni klub Lika (današnji NK Gospić) gdje je igrao sve do 1982. godine. U međuvremenu, po nagovoru svojih starijih kolega, polaže za nogometnog suca 1976.g., ali kako je više volio nogometnu loptu nego zviždaljku, nastavio je igrati nogomet sve do 1982.g. Već 1984.g. postaje Regionalni nogometni sudac, a četiri godine kasnije postaje prvi Savezni nogometni sudac na ovim prostorima. Tada je sudio treću, jedinstvenu nogometnu ligu koja je bila vrlo jaka, a zbog kasnog uključivanja u suđenje nije mogao napredovati jer mu godine to nisu dozvoljavale. Sudio je sve do 1996.g., a nakon toga je prešao u Saveznog nogometnog instruktora. U međuvremenu je odgojio nekoliko Regionalnih i Saveznih nogometnih sudaca, a posebno ističe Ivicu Radoševića (koji je došao na Prvu ligu B liste), i Željka Frkovića (koji je sudio na Prvoj ligi A liste). Završetkom svoje sudačke karijere, Petar se nije prestao baviti sportom, nego se uključio u kuglanje te počeo igrati za KK Gospić (tadašnja III. Liga). Bili su izvrsna ekipa, ali na žalost zbog prestanka rada kuglane u Gospiću, primorani su bili ugasiti klub. Petar je u sretnom braku 45 godina i ponosan otac dvoje fakultetski obrazovane djece koja se također cijeli život bave sportom.

Osim godišnjih, dodijeljene su i posebne nagrade u sportu.

Nagradu za doprinos razvoju sporta dobili su:

 • Beba Romac - bivša rukometašica i u mlađim danima rukometna reprezentativka, osoba koja se Rukometnom klubu Gospić priključila u 2017. godini i pokazala kao odličan izbor u vođenju grupa mlađih uzrasta. Tijekom 2018. godine okupila je i održala grupu djevojčica 2004. i 2005. godište, a trenutno je i trenerica grupe u Perušiću. Izuzetno je vrijedna osoba pozitivnih stajališta kojima svakim danom privlači sve više mladih kako bi se bavili rukometom.
 • Kristijan Kustić-  rođen je 1996.g. Živi u Kustićima, malom mjestu na otoku Pagu. Za nogometni klub Novalju registriran je od 2008. godine gdje igra u mlađim kategorijama. Po završetku osnovne škole odlazi u Zadar u srednju školu, te prelazi u NK Dalmatinac Crno gdje nastavlja svoju nogometnu karijeru. Iz Dalmatinca 2013. godine odlazi u NK Zadar gdje nastupa za juniorsku momčad. U NK Zadru se zadržava jednu sezonu te se 2014. godine vraća u NK Novalju gdje nastupa za seniorsku ekipu. Kao odličan talent koji odskače od većine svojih suigrača odlazi u NK Crikvenicu gdje igra jednu polusezonu. 2017. godine vraća se u matični klub NK Novalju gdje nastupa sve do danas. U natjecateljskoj sezoni 2017/2018 sa 21 pogotkom proglašen je najboljim strijelcem.
 • Iva Brkić - od svoje 10. godine marljivo trenira karate u Karate klubu Lika, te je 2018.g. stekla certifikat uveden u službeni spis hrvatskog i svjetskog karate saveza CRNI POJAS - 1. DAN - majstor karate umijeća. Osim karateom, Iva se uključuje u mnoge sportske aktivnosti, tako je u sklopu školskog sporta sa svojom ekipom osvojila 1. mjesto na nivou Ličko-senjske županije, čime su se plasirali na državno natjecanje. U svoje slobodno vrijeme, Iva se još bavi i odbojkom.
 • Zoran Mrkonjić  - igračku karijeru je započeo je sa 12 godina kada je prošao sve mlađe kategorije. Za NK Gospić nastupao je u periodu od 1995. do 2006.g. Tijekom igranja na području Ličko-senjske županije igrao je u rangovima od druge lige HNL-a do županijske lige. Od 2006.g. počinje se baviti trenerskim poslom, kojeg obnaša i danas, cijelo vrijeme u NK Gospić '91.Od svojih trenerskih dostignuća kao najveći uspjeh smatra što su iz generacija igrača 2000. i 2001., četiri igrača završila u mlađim dobnim kategorijama HNK Rijeka, od kojih su dvojica dospjeli u reprezentaciju Hrvatske U17, Nikšić i Biškupović, dok dvojica igrača Smolčić uspješno nastupaju za juniore HNK Rijeka i na dobrom su putu da potpišu profesionalne ugovore. Zoran je također trener i seniorske ekipe NK Gospić '91 i ekipe igrača rođenih 2007.g.
 • Milan Bolješić -  rođen je 1971.godine. Živi u mjestu Križpolje, općina Brinje. Jedan je od osnivača NK Križpolje od 1997.g., od kada do 2002. obnaša funkciju trenera seniorske i juniorske ekipe. 2009.g. uključuje se u rad Taekwondo kluba Brinje, a od 2013. obnaša funkciju predsjednika kluba. Milan je organizator tradicionalnog taekwondo turnira Adidas Brinje Open koji je u 2018.godini održan četvrti put.
 • Mirna Dasović - sa 15 godina počela baviti veslanjem SKIF disciplinom prva u Lici, po čemu je poznata kao Prva lička veslačica. Učlanila se u Veslački klub Mladost u Zagrebu na Jarunu gdje je trenirala do 3 razreda srednje škole. Saznavši da u Zadru primaju veslačice u Veslačkom klubu Jadran-Zadar tamo je krenula ozbiljnije trenirati uz trenera Branimira Vujevića koji je predložio da se počne ozbiljnije baviti ovim sportom. Te godine na državnom prvenstvu osvojila je 2. mjesto u kategoriji lakih veslačica juniorki. Nakon toga svaka iduća godina kako dolazi, osvaja 3 godine za redom srebro u kategoriji senior. Jedina i prva u povijesti koja se bavi ovakvom vrstom veslanja – SKIF samac s područja Like. 2018.g. imala je čast ići u Ameriku gdje je sudjelovala na svjetski poznatoj trci HEAD OF THE CHARLES na rijeci Charles u Bostonu, osvojivši 13. mjesto u OPEN kategoriji – teške i lake veslačice od 22 kandidatkinje. Na regati u Bostonu osim Mirne i Damira Martina iz Hrvatske nitko drugi nije sudjelovao, a ispred kluba Jadran-Zadar Mirna je prva u povijesti kluba koja je sudjelovala na toj regati. Živjela je u Seatlu 3 mjeseca i svakodnevno trenirala, te na utrci u San Francisku osvojila 2. mjesto.
 • Odbojkaški klub Novalja - Klub je posebno ponosan na vrhunsku školu odbojke koju njeguje tako da se odbojkašice u nastavku školovanja van otoka bez ikakvih tegoba priključuju u klubove i natjecanja na višoj razini. Igraju super ligu, prvu ligu, a pojedine su iskusile i reprezentaciju. Veliku pažnju klub posvećuje radu s djecom i mladima ali i organizaciji tuzemnih i inozemnih natjecanja.
 • Udruga žena sportske rekreacije Otočac - osnovana je 1994.g. s ciljem okupljanja žena radi organiziranog sportsko-rekreacijskog vježbanja što većeg broja žena s područja grada Otočca i obogaćivanje slobodnog vremena. Udruga je stalni član Hrvatskog saveza športske rekreacije "Sport za sve" s više od 50 registriranih članova. U 2018.g. udruga je osvojila 2. mjesto na festivalu sportske rekreacije u Zadru na turniru u odbojci, 3. mjesto na turniru u Ogulinu povodom proslave 40 godina rada, 2. mjesto na 13. sportskim susretima u Otočcu, u stolnom tenisu 2. mjesto, pikadu 2. mjesto i 1., 2. i 3. mjesto u kuglanju. Na turnirima u kuglanju u Otočcu - narodni način kuglanja osvojeno je 7. i 20. mjesto.

Posebno priznanje za medijsku promociju sporta "Grga Rupčić", Zajednica dodjeluje:

 • Internet portalu Gacka053 - je osnovan 2017. godine. Urednik portala je Zdravko Bogdanić. Portal prati zbivanja u sportu u gradu Otočcu i Ličko-senjskoj županiji kao i ostala društvena događanja.
 • Internet portalu Lika express - osnovan je tek prije dvije godine, a čini baznu okosnicu prateći sva događanja s područja grada Gospića i šire, osobito događanja vezana uz sport. Građani grada Gospića mogli su se informirati o svim značajnim sportskim događajima u gradu Gospiću, čime je portal Lika-express uspješno doprinio promociji sporta.

Nagradu za najbolji dječji vrtić u 2018. godini dobiva pobjednik Olimpijskog festivala dječjih vrtića

 • Dječji vrtić "Pahuljica" iz Gospića

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Img 1245
Img 1305
Img 1313
Img 1317
Img 1324
Img 1327
Img 1333
Img 1336
Img 1340
Img 1348
Img 1352
Img 1359
Img 1366
Img 1371
Img 1378
Img 1384
Img 1388
Img 1394
Img 1398
Img 1403
Img 1406
Img 1411
Img 1417
Img 1421
Img 1430
Img 1435
Img 1444
Img 1456
Img 1244
  Vijesti - Sve