Objavljeno: 26. 02. 2020 - 12:38 / Pregledano 448 puta.
Svečanost Dan sporta Ličko-senjske županije za 2019. godinu

U utorak 25. veljače 2020.g. organizirana je svečanost povodom proglašenja najboljih sportskih rezultata Ličko-senjske županije za 2019. godinu, pod nazivom DAN SPORTA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE.

Dodjeli su nazočili pomoćnik Glavnog tajnika Hrvatskog olimpijskog odbora za lokalni sport Siniša Krajač, župan Ličko-senjski dr. Darko Milinović, gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević, ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević, te brojni drugi gosti i sportaši.

Ove su godine dodjelu obilježili mladi sportaši sa značajnim uspjesima. Najviše su se istakli mladi rukometaši 2008. godišta RK "Gospić" koji su osvojili nagradu za perspektivnu ekipu u mlađim uzrastima, te Mateo Jergović i Matej Suknaić, također obojica članovi RK "Gospić". Treba istaknuti i Karlu Milković, članicu ŽKK Gospić, koja je dobila nagradu za najbolju perspektivnu sportašicu Ličko-senjske županije u 2019.g., a sa svojom ekipom mlađih kadetkinja ŽKK Gospić je osvojila nagradu za najbolju žensku perspektivnu sportsku ekipu u mlađim uzrastima.

 

Za 2019. godinu dodjeljene su sljedeće nagrade:

Najbolji sportaš - Ivan Barbić, član RK Senj

 • kao član kadetske reprezentacije Hrvatske, 2019. godine je osvojio zlatnu medalju na olimpijskom festivalu mladih u Bakuu, dobitnik nagrade "Dražen Petrović" za izvrsnost u sportu za 2019. godinu.

Najbolja sportašica - Ines Kolar, članica Ženskog kuglačkog kluba "Plitvice"

 • sa ŽKK "Plitvice" ostvarila je brojne zapažene rezultate, a između ostalog je sezone 2015./2016. bila 2. najbolja igračica 2. Hrvatske kuglačke lige regije zapad, te sezone 2018./2019. prva igračica lige u kojoj se natječe. Prvi značajan uspjeh ostvarila je 2014. godine, kada je na Pojedinačnom prvenstvu regije zapad (U18) postala viceprvakinja. 

Najbolji muški sportski klub - Udruga Gačanski konopaši Otočac

 • najveći uspjeh ove ekipe je osvojeno 1. mjesto na Državnom prvenstvu u potezanju konopa u Škabrnji 10. kolovoza 2019. godine.

Najbolji ženski sportski klub - Ženski kuglački klub "Plitvice" Plitvička Jezera

 • klub je posljednje tri sezone uvijek pri samom vrhu ljestvice u ligi, a drugu godinu za redom i kuglačice su prvakinje KUP regije Zapad, a u sezoni 2018./2019. osvajaju srebro u KUP Republike Hrvatske.

Najbolji sportaš do 18. godina starosti - Matej Suknaić, član RK "Gospić"

 • Matej igra na krilnim i vanjskim pozicijama i motor je svih obrambenih zadaća koje često poentira brzim i efikasnim napadima. Činjenica da igrač, sedamnaestogodišnji dječak, ima ogromnu odgovornost i zaslugu za uspjeh cijele ekipe u borbi za viši rang čini ga opravdanim izborom za osvajanje navedene nagrade.

Najbolja sportašica do 18. godina starosti - Karla Lončar, članica taekwondo kluba Gacka, Otočac

 • vodeća natjecateljica na nacionalnoj rang listi Hrvatskog taekwondo saveza za 2019. godinu. Na turnirima Pantera Open i Jakovlje Kup proglašena je najboljom natjecateljicom.

Najbolji trener Ličko-senjske županije za 2019.g. - Josip Štokić, trener RK Senj

 • trenira seniorsku momčad RK Senj s kojom je u natjecateljskoj godini 2018./2019. izborio 1. mjesto u Hrvatskoj rukometnoj ligi- zapad, te ostvario ulazak u 1. HRL.

Perspektivni sportaš - Mateo Jergović, član RK "Gospić"

 • svojim liderskim sposobnostima, stavom na terenu i preuzimanjem odgovornosti kada je to najpotrebnije nametnuo se ekipi ali i protivnicima koji najčešće baš njega smatraju najopasnijim igračem ekipe. Mateo je za savršene rezultate, plasman ekipe na Završnicu PH i 5. mjesto jedan od najzaslužnijih igrača.

Perspektivna sportašica - Karla Milković, članica ŽKK Gospić

 • na međunarodnom turniru u Rijeci na kojem su kadetkinje osvojile prvo mjesto Karla Milković je bila u najboljoj petorci turnira. Karla je 2019. godine debitirala za seniorsku ekipu ŽKK GOSPIĆ i iz utakmice u utakmicu skuplja sve više seniorskih minuta.

Najbolja muška perspektivna sportska ekipa u mlađim uzrastima - ekipa dječaka 2008. godište RK "Gospić"

 • ponosno su predstavljali svoj klub, Grad i Županiju tijekom 1. HRL dječaka "B" i svim pobjedama se prometnuli u jednu od najjačih ekipa Hrvatske. To su potvrdili i fantastičnom igrom protiv najjačih ekipa Hrvatske, kad su osvojili 5. mjesto te stali uz bok ekipama kao što su Maksimir Pastela i PPD Zagreb.

Najbolja ženska perspektivna sportska ekipa u mlađim uzrastima - mlađe kadetkinje ŽKK Gospić

 • osvojile su prvo mjesto na međunarodnom turniru u Rijeci gdje je nastupilo 8 ekipa i imale su 2 igračice u najboljoj petorci turnira, Karlu Milković i Mihaelu Asić. U sklopu reprezentativnih akcija za djevojčice 2006. i 2007. godište u regiji zapad u studenom je pozvano 7 djevojčica ŽKK Gospić. Mlađe kadetkinje su velika budućnost ŽKK Gospić, a treba naglasiti i da su djevojčice odlične učenice.

Nagradu za životno djelo u sportu dobio je Miroslav Trtica.

Rođen u Gospiću 08. listopada 1955. godine, od malih je nogu zaljubljenik u nogomet kojim se aktivno počeo baviti 1968. godine u pomladku NK Gospić. U dugogodišnjoj nogometnoj karijeri igrao je za klubove NK Gospić, NK Slunj i NK Velebit u kojem je i završio nogometnu karijeru. 1987. godine polaže sudački ispit za nogometnog suca, a 1992. u Bjelovaru ispit za regionalnog suca. U dugogodišnjoj sudačkoj karijeri sudio sam utakmice u Ličkoj i Međužupanijskoj ligi Gospić, Karlovac, Sisak, te utakmice 3. HNL regija Zapad. Tokom sudačke karijere više puta je proglašen za najboljeg suca Ličko-senjske županije, u velikom i malom nogometu. U Kraljevici 1995. godine polaže ispit za nogometnog trenera, te uspješno trenira klubove NK Velebit i NK Pazarište. 2009. i 2017. godine dobiva priznanje od strane Nogometnog saveza LSŽ za doprinos razvoju sporta.

Osim godišnjih nagrada, dodjeljene su i posebne nagrade.

Nagradu Promotor sporta dobili su:

 • Ivan Pešić - Rukometne korake počeo je u Rukometnom klubu Senj otkuda nastavlja u Zametu. Za 'kauboje' je odigrao 44 utakmice, zabio jedan gol, a zadnji puta je pozvan na Europsko prvenstvo 2018. godine.
 • Braća Hrvoje i Ivan Smolčić -  Braća Smolčić su sa HNK Rijeka sudjelovali na raznim turnirima po cijelom svijetu. Od Mađarske, Češke, Engleske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Italije, Bosne i Hercegovine te igra sa renomiranim ekipama, poput Real Madrida, Barcelone, Juventusa. Hrvoje i Ivan su potpisali stipendijski ugovor sa HNK Rijeka, a od listopada 2019. godine Hrvoje ima i profesionalni ugovor sa HNK Rijeka. Hrvoje do sada ima preko 30 nastupa za seniore HNK Rijeka u 1. HNL, te je standardni igrač. Hrvoje je i standardni reprezentativac Hrvatske u kategoriji igrača do 20 godina te je na utakmici sa Albanijom bio i kapetan ekipe. Ivan je blizu da potpiše i profesionalni ugovor sa HNK Rijeka, a do sada ima jedan nastup u 1. HNL, protiv Inter Zaprešića.

Nagradu za najbolji dječji vrtić u 2019. godini dobio je:

 • Dječji vrtić "PAHULJICA" iz Gospića, pobjednik Olimpijskog festivala dječjih vrtića u 2019. godini.

Nagrade za doprinos razvoju sporta dobili su:

 • Marijan Kustić - nositelj odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara koje mu je uručila predsjednica Republike Hrvatske gđa. Kolinda Grabar-Kitarović za doprinos iznimnom uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije na FIFA Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje je osvojena srebrna medalja. Svojim je radom dao veliki doprinos za razvoj sporta u Ličko-senjskoj županiji.
 • Marijo Rukavina - titula svjetskog prvaka po GPC pravilima te osvojeno prvo mjesto na Svjetskom kupu XPC federacije. Marijo je nositelj licenci svjetskih powerlifting federacija za Hrvatsku: GPC, WUAP i XPC. Također, uspješni je organizator powerlifting natjecanja.
 • Antonija Pavelić - licencirana trenerica koja u Rukometnom klubu "Gospić" djeluje od 2015. godine, neumorna je radnica, izuzetna osoba koja svakim danom privlači sve više mladih kako bi se bavili rukometom. Svojim ponašanjem i ljudskim kvalitetama može biti uzor svim sportašima.
 • Leopold Špehar - predsjednik i osnivač Atletskog kluba Plitvice od osnutka kluba 2017. godine. Direktor je nekoliko atletskih utrka i motivator mnogih mladih ljudi. U 2020. godini je dobio čast da postane direktor najveće sportske manifestacije u Ličko-senjskoj županiji, a to je 35. Plitvički maraton.
 • Nacionalni park Plitvička jezera - . u 2019.g. Park je podržao programe 25 sportskih udruga s područja Ličko-senjske županije, ali i šire, čime neupitno doprinosi razvoju i promociji sporta Ličko-senjske županije.
 • Nikola Starčević - zahvaljujući njemu Gospić je postao centar za pripreme Hrvatske hrvačke reprezentacije, te je svake godine domaćin reprezentacijama poput Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Italije, Švedske, Danske i  Norveške. Jedan je i od inicijatora izgradnje sportskog centra u Gospiću, čime bi se stekli  uvjeti za temeljne i posebne pripreme reprezentacija svih uzrasta, što bi pridonijelo i svekolikom oživljavanju ličkog kraja. Nikola je trenutno glavni trener hrvatske hrvačke seniorske reprezentacije.

Svečanost Dan sporta Ličko-senjske županije za 2019. godinu uveličali su svojom izvedbom Andrej Karić i Karla Adamović. Andrej i Karla su nam na početku svečanosti izveli himnu Republike Hrvatske, Lijepa naša domovino, a kasnije i Cesaricu velikog Olivera Dragojevića. Svakako treba spomenuti i vrijedne učenike Obrazovnog sektora turizma i ugostiteljstva Strukovne škole Gospić, koji su pripremili ukusne zalogaje za sve laureate i za sve nam drage goste.

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Img 2784
Img 2787
Img 2850
Img 2855
Img 2859
Img 2863
Img 2870
Img 2873
Img 2885
Img 2889
Img 2896
Img 2901
Img 2908
Img 2914
Img 2916
Img 2922
Img 2928
Img 2936
Img 2942
Img 2948
Img 2958
Img 2975
Img 2989
Mail
Img 2844
Img 2799
Img 2878
19-20 `08. matan markoviY, 22.2.2020
  Vijesti - Sve