Objavljeno: 23. 02. 2023 - 9:25 / Pregledano 602 puta.
Dan sporta Ličko-senjske županije za 2022. godinu

U petak 22. veljače 2023.g. organizirana je svečanost povodom proglašenja najboljih sportskih rezultata Ličko-senjske županije za 2022. godinu, pod nazivom DAN SPORTA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE. Dodjeli su nazočili Državni tajnik Ministarstva turizma i sporta g. Tomislav Družak, župan Ličko-senjski g. Ernest Petry, Glavni tajnik Hrvatskog olimpijskog odbora g. Siniša Krajač, direktor Ureda za programe lokalnog sporta g. Hrvoje Balen, te brojni drugi gosti i sportaši. Svečanost su osobito programski obogatili voditeljica Barbara Alilović, književnik Ante Nadomir Tadić Šutra i pjevač Klape Maslina, g. Hrvoje Marić, svojim pjesničkim i glazbenim izvedbama. Na kraju svečanosti, dobitnice nagrade za poticaj sporta, g-đica Antonija Matić  zahvalila se u ime svih laureata.

Za 2022. godinu dodjeljene su sljedeće nagrade:

Najbolji sportaš

- MILAN RUKAVINA, član Kluba za športski ribolov na moru "Bura"

Aktivno se natječe već 10 godina. Kategorizirani je sportaš Hrvatskog olimpijskog odbora. Pobjednik međužupanijskog prvenstva te osvajatelj 2. mjesta na Državnom prvenstvu U-21 brodica. Kao član Saveza za športski ribolov na moru LSŽ, u 2022.g. na 21. Svjetskom prvenstvu u lovu štapom iz usidrene brodice za kategoriju U-21 održanom u Portugalu, osvaja ekipno 3. mjesto.

Najbolja sportašica 

- KARLA LONČAR, članica Taekwondo kluba Gacka

Članica je Taekwondo kluba Gacka od 2012.g. nositeljica je crnog pojasa, te se već 10 godina uspješno bavi ovim sportom. U natjecateljskoj sezoni natjecala se u kategorijama juniorka do 63 kg i seniorka do 62 kg. Sudjelovala je na 14 turnira u Hrvatskoj i inozemstvu gdje je osvojila titulu najbolje juniorke turnira, na turnirima je osvojila 5 srebrnih medalja, 1 broncu, te 3. mjesto na Seniorskom prvenstvu Hrvatske do 62 kg, juniorskom prvenstvu Hrvatske do 63 kg, te kriterijskom turniru za Hrvatsku Reprezentaciju. U Sarajevu, Karla je osvojila 1. mjesto na Međunarodnom Prvenstvu BiH – Turnir G2 kategorije što spada u sam vrh svjetskih bodovnih turnira, ostvarivši 4 pobjede nad reprezentativkama Engleske, Bugarske, Crne Gore i hrvatske.

Najbolji muški sportski klub 

- KUGLAČKI KLUB VELEBIT OTOČAC

Sezonu 2021/22 završavaju na 2. mjestu 1 HKL – jug. U natjecanju za KUP Hrvatske ostvarili su plasman među najboljih 8 klubova u Hrvatskoj. Na kraju jesenske sezone, uvjerljivo drže 1. mjesto 1. HKL  jug među najboljih 10 u Hrvatskoj. Druga momčad kluba zauzela je 2. mjesto 2. HKL – zapad. Mlađi uzrasti sudjelovali su na Državnom prvenstvu U14 u parovima i pojedinačno, a uzrast U-18 ekipno, pojedinačno i u parovima te su osvojili više turnira u Hrvatskoj i susjednim zemljama te 3 rekorda kuglana u ekipnim natjecanjima u regiji.

Najbolji sportaš do 18. godina starosti 

- DINO SELAK, član Boksačkog kluba Senj

osvajanjem titule kadetskog prvaka države, kao i 5. mjesta na Europskom prvenstvu za kadete u Turskoj itekako zaslužio da mu danas dodjeljujemo nagradu za najboljeg sportaša Ličko-senjske županije do 18 godina za 2022.g. 

Najbolja sportašica do 18. godina starosti 

- NIKA LOPAC, članica Boksačkog kluba Senj

prvakinja je Hrvatske u kategoriji do 80 kg. Također je osvojila treće mjesto na Europskom prvenstvu u Italiji. Tim povodom, zaslužuje titulu najbolje sportašice do 18 godina Ličko-senjske županije.

Najbolji trener Ličko-senjske županije za 2022. godinu 

- VESELIN LAKIČEVIĆ, trener Boksačkog kluba Senj

Titula najboljeg trenera 2013.g. i 2021.g., potvrđena je ponovno i u 2022.godini. Dvije zlatne i srebrna medalja Boksačkog kluba Senj na Prvenstvu Hrvatske te zlato i dvije bronce ženske boksačke reprezentacije Hrvatske na Europskom prvenstvu potvrđuju status po kojem danas dodjeljujemo nagradu najboljem treneru Ličko-senjske županije.

Perspektivni sportaši

- ROMANO BAKO, član Hrvačkog kluba "Gospić"

hrvanjem se bavi od 2018.g. U 2022. postigao je zavidne rezultate, prvak Hrvatske u dvije kategorije (slobodnim i grčko rimskim načinom u uzrastu mlađih dječaka), te treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske slobodnim načinom - uzrast starijih dječaka. Osvojio je također prvo mjesto na međunarodnom turniru u Slatini i Zadru, te treće na međunarodnom Božićnom turniru u Zagrebu. Temeljem ostvarenih rezultata, Romano je dobio poziv u sudjelovao na pripremama i treninzima Hrvatske hrvačke reprezentacije do 15 godina.

- SAŠA RAPAIĆ - član je Kuglačkog kluba Plitvice od 2021. godine

Redovan i vrlo uporan, polaznik je kampa za mlade kuglače. Prvak je Hrvatske u disciplini pojedinačno, kategorija kadeti U-14, te je od preko 100 registriranih kadeta U14 u Hrvatskoj, glavni kandidat za nastup na Svjetskom kupu za kadete koji se ove godine održava u Varaždinu.

Perspektivne sportašice 

- JELENA MARINCEL - članica je Taekwondo kluba Gacka od 2020.

Nositeljica 5.kup (viši zeleni pojas). Do sad je sudjelovala kao mlađa kadetkinja na14 turnira u Hrvatskoj i osvojila ukupno 9 zlatnih, 2 srebrne, te 2 brončane medalje.

- MAŠA BULAT - članica Nogometnog kluba Nehaj, Senj

Od 2018.g. igra za NK , te za ekipu mlađih pionira u 2. NL NS Rijeka 2021/2022, odnosno ekipu pionira u sezoni 2022/2023. Sudjelovala na raznim natjecanjima, a najveći uspjeh u 2022.g. je sudjelovanje na selektivnom turniru središta HNS-a za dječake i djevojčice koji je održan u Medulinu 2022.g.

- MARIJA DOŠEN

Svoje nogometne početke od sedme godine u NK Gospiću obilježava nastupima kao golmanica. 2021. godine prelazi u ŽNK Donat Zadar gdje igra u prvoj ligi. U Ligi Dalmacije – početnice U13 s ekipom ostvaruje prvo mjesto s titulom najbolje golmanice turnira. ŽNK Agram ju primjećuje je kao potencijalnu igračicu napada. U novom klubu se u vrlo kratkom vremenu dokazuje kao najbolji strijelac kluba što ju dovodi do U15 reprezentacije HNS-a. Krasi ju titula najboljeg strijelca UEFA razvojnog turnira, te trećeg strijelca HNL-a. Sudionica je Zimskog kampa ženske U15 reprezentacije. Osim nogometa, Marija sa školskom ekipom djevojčica osvaja 13. mjesto od 100 djevojčica na Državnom prvenstvu u ekipnom krosu.

Najbolja muška perspektivna sportska ekipa u mlađim uzrastima 

- EKIPA DJEČAKA U-15 – 2007/2008.g. – Rukometnog kluba Gospić

Dječaci U15 su pokazali svoj izuzetan talent, pa su se tako i 2022.g. okitili zlatnom medaljom - prvaci Hrvatske ostvarivši sve pobjede na školskom rukometnom prvenstvu i završnici u Poreču. U sezoni 2022/2023. ušli su u borbu za ulazak u 20 najboljih ekipa koje će se na završnici boriti za prvaka Hrvatske.

Najbolja ženska perspektivna sportska ekipa i mlađim uzrastima

- EKIPA DJEVOJČICE U-12 – 2009/2010.g. – Rukometnog kluba Gospić

uvijek pokazuju svoj izuzetan talent. 2022.g. prvi put nastupaju u 1. HRL – zapad i na Završnici PH ostvaruju povijesni uspjeh, postaju viceprvakinje Hrvatske. Titulu prvakinja Hrvatske okitile su se na školskom rukometnom natjecanju koje su završile bez poraza.

- ŽENSKI RUKOMETNI KLUB SENIA – RK Senia

Male rukometašice su postigle odlične sportske uspjehe, osvojile su prvo mjesto na Božićnom tuniru u Opatiji, prvo mjesto na međunarodnim turnirima Čavle i Karlovac 2022., tri druga mjesta, jedno treće i dva četvrta na tuzemnim i međunarodnim turnirima. S obzirom da uslijed korone treniraju tek godinu dana, možemo reći da su ove djevojčice počele pisati svoju povijest.

Nagradu za životno djelo u sportu u 2022. godini Zajednica sportova Ličko-senjske županije dodjeljuje posthumno osobi koja je sport Županije zadužila kroz nogomet. Tako nagradu za životno djelo u sportu dobiva:

- ZDESLAV BAČIĆ - posthumno

rođen je 1954.g. u Karlobagu. Zauvijek nas je napustio u 2022.g. Sportski put Zdeslav je započeo u Gospiću, počevši trenirati u Hrvačkom klubu. Raspadom kluba, sportski put nastavio je u nogometu, igrajući za NK Velebit, NK Gospić, NK Lika - Lički Osik, zatim opet u NK Gospić gdje nastupa u seniorima u Gospićkom podsavezu. Sezonu 1985/86 igrao je za prvaka NK Velebit koji se natječe u 4. regionalnoj zagrebačkoj ligi – Karlovac – Sisak – Kutina – Gospić. Sezonu kasnije igrao je u istoj ligi ali za NK Gospić. Početkom Domovinskog rata priključuje se obrani Republike Hrvatske. Devedesetih godina, prvaci su na turnirskom Prvenstvu Like. Igra za 3. HNL – zapad, Lika – Primorje – Istra – Gorski Kotar. Nakon igračke karijere nastavlja prvo kao pomoćni trener NK Gospića, zatim trener NK Perušića. 2007.g. NK Gospić mijenja ime u NK Gospić ’91, a Zdeslav postaje glavni trener. Zdeslav je ostavio značajan trag u sportskoj zajednici.

Osim godišnjih, dodijeljene su i posebne nagrade u sportu.

Nagradu za doprinos razvoju i dobili su:

MATEJ UDILJAK licencirani rukometni trener , jedan u nizu entuzijasta koji djeluju u gospićkom rukometu, veliki radnik, te izuzetna osoba koja svojim karakterom i stavom direktno utječe na mlade sportaše. Kapetanskim i liderskim sposobnostima može biti uzor svim sportskim klubovima.

ŽARKO FURLAN rođen je 1961. godine. Sportaš, rekreativac, od 2008.g. postaje predsjednik MNK Otočac u 2 mandata, a nakon toga do danas član Nadzornog obora kluba. Jedan od osnivača i voditelj malonogometnog turnira „MARIO CVITKOVIĆ-MAKA“ koji 2022.g. obilježava 15 jubilej. Član Izvršnog odbora županijskog Nogometnog saveza i Zajednice sportskih udruga grada Otočca.

ANTONIJA MATIĆ licencirana trenerica Hrvatskog rukometnog saveza, sa svojom ekipom djevojčica U12 postigla je veliki uspjeh i zauzela 2. mjesto u Hrvatskoj na službenom prvenstvu Hrvatskog rukometnog saveza, te sebe i ekipu okitila srebrom, Također na školskom rukometnom prvenstvu sa svojom ekipom osvaja 1. mjesto u Hrvatskoj.

IVAN LULIĆ  rođen je 1954. godine u Perušiću. Od najranije mladosti igra nogomet, te se već sa 16 godina ističe kao najbolji strijelac. Igra za razne domaće klubove sve do 1992.g. kada preuzima NK Liku kao trener te postiže značajne uspjehe. Od 2004. do 2014.g. obnaša dužnost predsjednika kluba, a od 2014. do danas delegat je u ŽNL.

BARBARA TOMLJENOVIĆ-JURKOVIĆ po zanimanju sveučilišna specijalistica menadžmenta u javnom sektoru. Pod njenom ravnateljskom palicom ostvareno je niz sportskih programa, kampova za djecu i mlade, a školska infrastruktura bez poteškoća biva dostupna za vanškolske sportske aktivnosti tijekom školskih praznika. Izuzetna osoba na koju se uvijek može osloniti.

Udruga SRCE VELEBITA djeluje 5 godina. Od osnutka do danas održali su 11 uspješnih i vrlo posjećenih biciklijada i biciklističkih marathona na području općine Lovinac i Južnog Velebita. Od početnih 4 biciklističkih staza s oko 200 km, zahvaljujući njihovom naporu, danas biciklisti imaju na raspolaganju 22 trase sa 780 kilometara ukupne duljine staze, od kojih je i jedna XCO – za olimpijsku disciplinu. Organizirali su Državno prvenstvo XCO te osposobili 17 članova za biciklističke vodiče s međunarodnom licencom.

JAVNA VATROGASNA POSTROJBA GOSPIĆ povremenim ustupanjem prijevoza za sportske susrete.

KULTURNO-INFORMATIVNI CENTAR GOSPIĆ, javna ustanova za promicanje kulture i sporta. Osim infrastrukture i podrške radijskog programa, sportaši ostvaruju odličnu suradnju i sa zaposlenicima. 

U krizi koja je zadesila Ukrajinu, velik broj sportaša iz Ukrajine svoj smještaj pronašli su na području naše županije. Svoj velik doprinos sportu i u ovoj situaciji svakako su dali djelatnici RAVNATELJSTVA CIVILNE ZAŠTITE – SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE GOSPIĆ, koji i inače izlaze u susret sa smještajem  hrvača i ostalih sportaša kako s našeg područja tako i sportaša iz Ukrajine u svom prihvatnom centru.

Posebno priznanje za razvoj i promicanje sporta:

MARIJANU KUSTIĆ

- ZLATKO DALIĆ

MARIJAN KUSTIĆ nogometnu karijeru započeo je u NK Novalja. Nakon igračke karijere njegov put kretao se uzlazno od kluba, županijskog saveza, Međužupanijskog nogometnog odbora središta Rijeka, članstva Izvršnog odbora HNS-a, dopredsjednika Hrvatskog nogometnog Saveza, direktora natjecanja i infrastrukture HNS-a pa do predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Danas je nositelj odlikovanja Reda Danice Hrvatske s likom Franje Bučara koje mu je uručila predsjednica g-đa Kolinda Grabar-Kitarović za doprinos iznimnom uspjehu na FIFA prvenstvu u Rusiji gdje je osvojena srebrna medalja. Ostvareno 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru pod vodstvom predsjednika HNS-a Marijana Kustića i izbornika Zlatka Dalića čine svakog Hrvata iznimno ponosnim, a tako i žitelje Ličko-senjske županije odakle je Marijan započeo svoj sportski put. 

Posebno priznanje za medijsku promociju sporta "Grga Rupčić":

- HRVATSKI RADIO OTOČAC 

emitiraju Informativnu emisiju koja dnevno prati događanja s naglaskom na lokalne sadržaje iz gospodarstva, kulture, a osobito sporta. Upravo iz tog razloga informiranja, suradnje i dostupnosti uvijek novih i bitnih informacija vezano za sport i ZSLSŽ u 2022.g. dodjeljuje im se priznanje za medijsku promociju sporta.

Dokumenti za preuzimanje

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

56e13161-28c9-4f66-ba76-76180f7aa265
5b1b4852-2b89-484d-9faa-c298aff14f93
4b538453-bdea-4a2b-9a56-ca5d077ccbee
64b218f3-d208-4e52-94b8-42c6de67a0e2
2d07eb5e-c0c2-47bb-b699-2a0fc89b7332
04db9f26-28fe-4569-ae96-b709d0c350c7
F9536db5-6a0d-4de0-8761-677ad5df1a97
F8d4bfde-a470-420c-95d4-309fd030bd33
1fb50922-0e54-492a-90da-c78d7fe404c8
4ccd05a8-b000-4f17-ad74-fef64149af16
1b6af4f1-ce61-4de4-8085-29d383cf43b6
184884f9-dc21-42e3-9624-d105432db323
C5bdb648-b660-464f-8034-a64157de52e5
61b1a9e3-fc81-4c2d-bdcb-6e1648867510
223d2a73-f0d1-4809-8e09-6fdb0950c378
59912063-040c-415b-9a9a-61d7747631bc
2a92581f-b804-4610-82d2-9a88f6f657e7
Fc52dde1-22ab-43ee-8b34-96c1d25e26e6
537a97a3-ef9d-4b0c-bfd3-b87971bef3dc
Fe00100b-7a1d-43a4-8f1f-8d2d7518cdc1
E7ef17da-efa1-4343-b880-c79f77f82bac
540743c4-d01c-449f-99b9-228c590c1e0a
4decc9fd-c35c-4f1a-bdec-184e27bc51d3
63803537-24f3-4e5d-9e07-f46aff6c39ab
5f099a0f-3da7-4a39-98e2-f37e060fdd96
95e15895-9877-40e5-b1de-00f8395468a5
4a184896-d746-4bb2-84be-3199c78dca16
Cf6a8e92-bf4e-4470-a50b-5e2736a09812
Eac8dc22-e500-445d-aef0-de93a23bdfc2
9368127f-72fa-4128-83c4-5621ef3307a0
10506c37-4c20-48bb-897b-313e06fd520b
22cf3581-8cb6-4437-9f3d-f9ec4869fda9
6072e07b-f211-4ad6-9daa-6ae4d620da69
9010d983-92a5-444b-9f19-82a00e55c97a
73f6f111-daad-49f3-bbd6-eee8c04b39b5
C1a4210a-cbc1-489e-8e8a-4a8b593274fe
367e5eb7-3c8d-4538-a047-0f17fb5a1043
3873a7d7-33a4-43b0-a356-a2b1a173f03a
B6df0c13-83f6-4b50-99a9-76456e7ae895
43eda458-5135-4b6f-b670-9d99c28b13f7
35f12282-54f9-4834-9a51-ae968541557a
  Vijesti - Sve