Objavljeno: 15. 06. 2021 - 12:28 / Pregledano 107 puta.
BICIKLISTI – SIGURNO U PROMETU – TRIBINA ZA RODITELJE

Kroz suradnju Društva „Naša djeca“ grada Gospića, Policijske uprave ličko – senjske, Biciklističkog kluba Gospić te Slađane Ratković dr. med. specijalistom pedijatrije, u četvrtak, 10. lipnja 2021. održana je javna tribina namijenjena roditeljima, obrazovnim djelatnicima i svima kojima je u fokusu zaštita djece i mladih. 

Ispred Policijske uprave ličko – senjske govorila je policijska djelatnica Ana Štampar, a u njezinom izlaganju mogli smo čuti sve propise i zakone vezane za bicikliste. Kako za djecu bicikliste vožnja bicikla ne bi predstavljala opasnost, naglasak je bio na nošenju biciklističke kacige. U istom izlaganju roditelji su istaknuli da je teško prema pravilima voziti bicikli u gradu, jer grad nema propisno označene ni biciklističke staze niti biciklističke trake kojima bi se mogli voziti. Također spomenuo se i program osposobljavanja djece za bicikliste, gdje bi djeca trebala usvojiti sva prometna pravila i gdje bi trebali dobiti potvrde za vožnju bicikla, no kako se isti program do sada malo ili nikako nije provodio. Djeca dolaze biciklom u školu, te je prisutan ravnatelj OŠ. Dr. Jure Turić rekao kako će već od kolovoza, a prije nove školske godine 2021. /2022. dati sve od sebe da u dogovoru s djelatnicima, djeci svih razreda omoguće znanja o važnosti nošenja kacige te će poticati djecu na nošenje biciklističke kacige ukoliko dolaze u školu biciklima. S njim su se složili i predstavnici drugih škola s područja grada. Spomenuli smo, obzirom na isti program osposobljavanja djece biciklista, kako se u gradu gradi HAK-ov centar, ukazati nadležnima iz Grada Gospića da pronađu način da se u sklopu izgradnje Centra, izgradi i biciklistički poligon, gdje bi, prema prijedlogu nastavnika tehničke kulture, djeca išla vježbati vožnju bicikla i na istom poligonu polagala ispit za vožnju bicikla. Roditeljima je skrenuta pažnja na propise da djeca do navršene svoje 14 godine ne smiju sami upravljati biciklom na cestama. Djeca s navršenih 9 godina smiju samostalno upravljati biciklom samo ako su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda. Istaknuta je važnost nošenja reflektirajućih prsluka i drugih reflektirajućih sredstava na biciklu. Kako se od strane PU ne vrši represija na bicikliste, roditelji su predložili akcije buđenja svijesti kao što je „akcija kaciga“ ili putem mladih koji preko ljeta sudjeluju u policijskoj patroli ukazuju na važnost nošenja zaštitne opreme i reflektirajućih sredstava. Roditeljima je pušten video uradak MUP-a „Prometni eksperiment s virtualnom policajkom Sanjom“ putem kojeg je roditeljima zorno prikazano što se dogodi jaju s kacigom i bez kacige, koji uspoređuje ozljede glave sa kacigom i bez kacige. Govorilo se i o vrstama ozljeda, na koje je ukazala gospođa Slađana Ratković dr. med. specijalist pedijatrije. Kako na pravilan način izvršiti servis bicikla,  te gdje dobiti pravodobne informacije o kupnji bicikla i samoj zaštitnoj opremi govorio je gospodin Martin Ilić, predsjednik Biciklističkog kluba Gospić.

Zaključak tribine: važno je već pri slaganju kurikuluma u novoj školskog godini integrirati temu o važnosti nošenja biciklističke kacige i druge opreme pri vožnji bicikla. S istim temama treba započeti već u trećem razredu osnovne škole, peti razred sudionici smatraju kasnim za osvještavanje djece. Prema instituciji Grada Gospića preporuka da se predloži izgradnja biciklističkog poligona pri HAK-ovom centru u izgradnji. Ravnatelji i drugi predstavnici škola suglasni su da se tema provede u sklopu sata razrednika ili predmeta u kojima se o istoj temi može dati prostora. Apelirati na djecu o važnosti nošenja kacige, što svakako svi roditelji djece biciklista trebaju i zakonski moraju uzeti u obzir. Samo svi zajedno u našoj zajednici možemo doprinijeti rješavanju ovog problema, te zaštititi u prometu našu djecu i mlade.

Izvor: DND Gospić

Galerija slika - kliknite na sliku za povećanje

Img-20210610-wa0003
Img-20210610-wa0004
Img-20210610-wa0006
Img-20210610-wa0010
Img 20210610 171127
Img 20210610 174622
Img 20210610 172558
Img 20210610 181312
  Vijesti - Sve